Logo Generalitat de Catalunya

Què és l’iFest?

L’iFest és un programa integrat per un conjunt d’activitats que tenen com a objectiu principal traslladar als i les joves la idea que poden fer grans coses, que la societat necessita les seves aportacions i que tenen la capacitat per fer-les.

L’iFest ofereix als i les joves un acompanyament en emprenedoria i innovació per promoure’n el talent i fomentar la creació de solucions per a la societat que provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció. L’iFest inclou una formació intensiva focalitzada en la resolució de reptes (Bootcamp), una competició on es triaran les millors solucions (Challenge Competition)i una preacceleració per als equips guanyadors (Acceleration).

La pedra angular de l’iFest són els reptes, que aborden temàtiques que concerneixen a tota la societat. Aquests reptes naixen de la col·laboració d’organitzacions i empreses arrelades a Catalunya que aposten per la innovació amb l’iFest.

Objectius iFest

1
Despertar l’interès dels i les joves vers el món de l’emprenedoria.
2
Conscienciar els i les joves que tenen el poder de fer aportacions de valor a la societat i que tenen talent per fer-ho.
3
Empoderar els futurs i les futures líders de la nostra societat per aplicar les tecnologies exponencials als grans reptes de la humanitat.
4
Desenvolupar nous models de negoci en clau de sostenibilitat, impacte social i valor econòmic.
5
Retenir i potenciar el talent català i captar el talent internacional com a factor clau de competitivitat, com a reflex i coneixement dels diversos ecosistemes emprenedors del món.
6

Acompanyar aquells projectes i aquelles solucions de reptes que estiguin en un punt de maduració avançada per sortir al mercat.

Com funcionen els reptes

L’iFest es vehicula a partir del plantejament de diversos reptes estretament vinculats als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que provenen de la mateixa Administració pública i d’empreses privades referents en tecnologia, ciència
o innovació.
Per donar resposta a aquests reptes, els i les joves (players) desenvolupen una solució utilitzant la metodologia del pensament de dissenyador (design thinking), basada en quatre pilars: inspiració, ideació, prototipatge i comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat i condueix els projectes cap a la disrupció. Durant el procés, els i les joves (players) i els i les docents (shakers) treballen amb dinàmiques i continguts fins a arribar a una solució final tan innovadora i, alhora, viable com sigui possible.
Les millors solucions aportades seran seleccionades, per part d’un jurat, per participar en la Challenge Competition, en què els equips defensaran el seu projecte i competiran per emportar-se el premi final.

Moments iFest

Open Campus
Meet inspiration

En pròximes edicions s’obrirà l’Open Campus, un espai en línia per endreçar i potenciar els instruments i recursos educatius existents en el món acadèmic pel que fa a l’emprenedoria i la innovació, per tal d’apropar-los als i les joves i als i les docents de diverses disciplines i nivells educatius.

Bootcamp
From challenge to solution

El Bootcamp és un entrenament intensiu i concentrat en unes poques setmanes que busca proporcionar el suport en la preparació del repte d’una manera atractiva i intensiva per tal que els i les joves (players) i els docents (shakers) puguin introduir-se en la metodologia del pensament de dissenyador (design thinking) i començar a encarar la resolució del repte. La participació en el Bootcamp és opcional tot i que és altament recomanable.

Competition
Decode your talent

La Challenge Competition és l’esdeveniment central de l’iFest, en què els i les joves es posaran a prova. És el moment d’exposar els seus projectes davant un jurat format per experts que valoraran la seva idea. Les presentacions es fan en format de pitch, i tenen una durada de pocs minuts.

Acceleration
Make it real

Els equips guanyadors de la Challenge Competition participaran en un programa d’acceleració a Barcelona (júnior) i en una ciutat de l’estranger (sènior) amb un ecosistema emprenedor líder a Europa. També gaudiran d’un programa que integrarà mentoria, ponències personalitzades, visites a empreses emergents (startups) i, per últim, se’ls proporcionarà ajuda per testejar la solució en el mercat.

Qui organitza l’iFest?

Cinc departaments de la Generalitat de Catalunya organitzen de manera conjunta l’iFest: el Departament d’Empresa i Treball, el Departament d’Educació el Departament de Cultura, el Departament de Recerca i Universitats i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Aquest any l’iFest compta amb la participació d’organitzacions i empreses referents en innovació, com ara la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, la Mobile World Capital, l’Hospital Sant Joan de Déu, el Sónar+D i l’Hospital Vall d’Hebron, Unilever i Transports Metropolitans de Barcelona.